Slapeloosheid: enkele stappen om vannacht beter te slapen

Insomnie

Hoe kan slapeloosheid je leven beïnvloeden?

Slapeloosheid beïnvloedt meer dan alleen iemands slaappatroon. Het kan ook een aanzienlijke invloed hebben op hun algemene levenskwaliteit.

Hier zijn vijf manieren waarop slapeloosheid je leven kan beïnvloeden:

  • Slapeloosheid kan leiden tot stemmingswisselingen en angst.
  • Het kan moeilijk zijn om je te concentreren (en geconcentreerd te blijven), wat gevolgen kan hebben voor je werk- of schoolprestaties.
  • Het kan je in een slecht humeur houden en het moeilijk maken om met andere mensen om te gaan. Uiteindelijk kan het een depressie veroorzaken.
  • Slapeloosheid kan gevolgen hebben voor uw gezondheid en uw figuur.
  • Slapeloosheid kan een negatief effect hebben op uw hart en bloedvaten.

Oorzaken van slapeloosheid

Slapeloosheid is een slaapstoornis die kan leiden tot problemen met in slaap vallen en in slaap blijven. Ongeveer 30% van de volwassenen in de Verenigde Staten heeft in het afgelopen jaar symptomen van slapeloosheid gemeld, waardoor het een zeer veel voorkomende aandoening is. Er zijn veel mogelijke oorzaken van slapeloosheid, waaronder medicijnen, verschillende gezondheidsproblemen en een veelheid aan levensstijlfactoren.

Een veel voorkomende oorzaak van slapeloosheid is angst en stress. Wanneer u angstig of gestrest bent, maakt uw lichaam meer adrenaline aan, een hormoon dat uiterst nuttig is in situaties van dreigend gevaar of intense lichamelijke inspanning, maar het kan het ook zeer moeilijk maken om te ontspannen en in slaap te vallen. Andere levensstijlfactoren die kunnen bijdragen aan slapeloosheid zijn de consumptie van cafeïne laat op de dag of het gebruik van schermen en elektronische voorwerpen die blauw licht uitstralen, die de circadiane cyclus verstoren, de “interne klok” van ons lichaam die verschillende fysiologische processen regelt, waaronder slaap en eetlust.

Bepaalde gezondheidstoestanden kunnen ook tot slapeloosheid leiden. Mensen met diabetes hebben bijvoorbeeld vaak slaapproblemen omdat hun bloedsuikerspiegel ’s nachts schommelt. Andere medische aandoeningen die slapeloosheid kunnen veroorzaken zijn hartaandoeningen, ademhalingsproblemen en rustelozebenensyndroom. Soms kan het nodig zijn de houding aan te passen en nieuwe slaapgewoonten aan te leren om weer in slaap te komen.

Hoe herken je of je slapeloosheid hebt

Slapeloosheid is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door moeilijkheden om in slaap te vallen, in slaap te blijven of een goede nachtrust te hebben. Het is de meest voorkomende slaapstoornis, die bij ongeveer 30% van de volwassenen voorkomt. Er zijn veel verschillende oorzaken van slapeloosheid, waaronder stress, angst, depressie, pijn en medicatie.

Als u een of meer van de volgende symptomen hebt, lijdt u mogelijk aan slapeloosheid: moeite om in slaap te vallen ondanks vermoeidheid, vaak wakker worden ’s nachts, ’s ochtends vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen, zich uitgeput voelen na een nacht slapen en vermoeidheid of slaperigheid overdag.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om slapeloosheid te helpen behandelen.

Behandelingen voor slapeloosheid

Behandelingen voor slapeloosheid

Hoewel er veel mogelijke oorzaken van slapeloosheid zijn, waaronder stress, angst en medicatie, bestaat de behandeling meestal uit het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaak. Als veranderingen in levensstijl of andere zelfhulpmaatregelen niet helpen, kunnen medicijnen of andere behandelingen worden aanbevolen.

De eerste stap is het identificeren van de factoren die bijdragen aan uw slapeloosheid. Stress, angst, cafeïne, alcohol en nicotine zijn veelvoorkomende oorzaken. Als u eenmaal weet wat in uw geval de oorzaak van de slapeloosheid is, kunt u beginnen aan deze problemen te werken.

Een andere belangrijke stap is het creëren van een regelmatig slaapschema. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en word op dezelfde tijd wakker, ook in het weekend. Vermijd tv-kijken of computeren in bed. Reserveer het bed alleen voor slaap en seks.

Tips om beter te slapen

Slapeloosheid kan een echte strijd zijn voor mensen die proberen de aanbevolen zeven tot acht uur slaap per nacht te krijgen. Hier zijn wat tips voor een goede nachtrust:

  • Creëer een routine door een regelmatig slaapschema op te stellen.

Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan (zelfs in het weekend) helpt uw lichaam een ritme te vinden en maakt het makkelijker in slaap te vallen.

  • Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan.

Cafeïne kan je na het drinken nog uren wakker houden, en alcohol kan je slaapcycli verstoren.

  • Hou je slaapkamer donker, stil en koel. /strong>

Een donkere, stille kamer is ideaal om in te slapen, en als u de kamer koel houdt, kunt u sneller in slaap vallen.

  • Gebruik je bed voor niets anders dan slapen of vrijen

Weersta de verleiding, als u op afstand werkt, om uw e-mails vanuit bed te beantwoorden, of tv te kijken van onder uw dekbed.

  • Probeer verschillende technieken en therapieën om u te helpen in slaap te vallen

Onder de verschillende technieken van hartcoherentie, ademhalings- en ontspanningsapparatuur, is onlangs een nieuwe therapie opgedoken: Andullatie. Andullatie, een combinatie van mechanische trillingen en infraroodstralen, is een betrekkelijk recente behandelingsmethode, die tot de zogenaamde “biofysische” therapieën behoort. Het wordt vooral gebruikt om verschillende soorten pijn te verlichten, sportprestaties te verbeteren en vooral om het algemeen welzijn te verbeteren.

  • Zorg dat je regelmatig sport.

Slechts een paar minuten beweging per dag zal uw lichaam op natuurlijke wijze vermoeien.

  • Eet gezond en met regelmatige tussenpozen.

Een gezonde voeding is belangrijk voor een goede rust en geestelijke gezondheid, omdat het lichaam dan de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren.